Σπλιτ (Κροατία)

Με έντονη και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, τα παράκτια βουνά του αποτελούν το ιδανικό φόντο για τα γαλαζοπράσινα νερά της Αδριατικής.

Ένα από τα σημαντικότερα και πλέον εντυπωσιακά ρωμαϊκά μνημεία

Το βενετσιάνικο μοτίβο αναδύεται ξανά καθώς φτάνουμε στο Σπλιτ, τη δεύτερη πόλη στην Κροατία. Ήταν κάποτε ένα ισχυρά οχυρωμένο φυλάκιο του Ενετικού Κράτους της Πόλης, ασφυκτικά περικυκλωμένο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το Σπλιτ είναι πάντα έντονο και ζωντανό, αλλά είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,περιλαμβάνοντας το εκπληκτικό Παλάτι του Διοκλητιανού, ένα από τα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά ρωμαϊκά μνημεία. Το έντονο τοπίο του Σπλιτ είναι πράγματι εντυπωσιακό, τα παράκτια βουνά του αποτελούν το ιδανικό φόντο για τα γαλαζοπράσινα νερά της Αδριατικής. Η επίσκεψή μας εδώ περιλαμβάνει μια δωρεάν περιήγηση με τα πόδια για να εξερευνήσετε την καρδιά της ιστορικής πόλης.

Το οχυρό Klis, ένα αρχαίο οχυρό που χτίστηκε πάνω σε πέτρινους βράχους στην κορυφή της πόλης του Σπλιτ, είναι ένα σημείο που ήταν το επίκεντρο σε μερικούς από τους πιο θρυλικούς αγώνες της Κροατίας σε όλη της την ιστορία. Τα τελευταία χρόνια, το οχυρό Klis βρήκε έναν νέο ρόλο: είναι η τέλεια τοποθεσία για τη γυρίσματα του οχυρού της Νταινέρυς.

Σε αντίθεση με το πολυσύχναστο Σπλιτ, φαίνεται ότι ο χρόνος έχει παγώσει στο Σόλιν, στη γη της αρχαίας Σαλώνας. Την εποχή της μεγαλύτερης ευημερίας (3ος και 4ος αιώνας), η Σαλώνα είχε περίπου 40.000 κατοίκους, ενώ το Σπλιτ δεν υπήρχε καν. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ερείπια ναών, αμφιθέατρα, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, ταφικούς χώρους και λουτρά.

Προσεκτικά επιμελημένες εκδρομές από τους ειδικούς μας