Η Αποκαλυπτική
Πάτμος

Ένας τόπος φυσικής ομορφιάς και έντονου πνευματικού χαρακτήρα, η Πάτμος είναι το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης.

Πάτμος

Ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του πλανήτη

Το ιερό νησί της Πάτμου αποκαλείται κάποιες φορές ‘Ιερουσαλήμ του Αιγαίου’. Καθώς πλησιάζουμε το λιμάνι, τη Σκάλα, η πρώτη όψη είναι τα τεράστια μεσαιωνικά κάστρα του μοναστηριού, που επιβλέπουν την Χώρα με τα κάτασπρα  σπίτια, πρωτεύουσα του νησιού που εκτείνεται στην πλαγιά του βουνού. Η Χώρα, το Σπήλαιο και το Μοναστήρι συγκαταλέγονται όλα στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Πάτμος καταλαμβάνει τρία κύρια βραχώδη τμήματα, που συνδέονται με δύο ισθμούς στο κέντρο του νησιού, εκεί όπου τα κατάλοιπα της αρχαίας πρωτεύουσας σώζονται ακόμα. Παρότι ανταγωνίζεται σε υποδομές τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, η Πάτμος αποπνέει ακόμα τον αέρα του μη πολυσύχναστου νησιού, ιδανικού για πνευματικές αναζητήσεις, χάρη στην ανεπεξέργαστη φυσική ομορφιά της, τα παραδοσιακά πανέμορφα χωριά της, τη μαγευτική θέα και τους ιερούς τόπους. Το 2009, η Forbes συμπεριέλαβε την Πάτμο στον κατάλογο με τα πιο ειδυλλιακά μέρη στον κόσμο για να ζει κανείς. Λέξεις όπως ‘ονειρεμένο’ και ‘παρθένο’ χρησιμοποιούνται συχνά όταν περιγράφει κανείς αυτό τον Αιγαιοπελαγίτικο παράδεισο.

Ιστορία

Εποικήθηκε πρώτα από Δωριείς και μετά από Ίωνες, κατόπιν η Πάτμος περιήλθε υπό Ρωμαϊκή κατοχή και όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας για πολιτικούς κρατουμένους. Ανάμεσα στους κρατούμενους που εξορίστηκαν στην Πάτμο συμπεριλαμβάνεται ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής ή Θεολόγος, που μεταφέρθηκε στο νησί το 95 μ.Χ, κατά τη βασιλεία του Δομητιανού. Κατά τη διάρκεια της μακράς παραμονής του ως κρατούμενου σε αυτό το βραχώδες νησί, ο Άγιος Ιωάννης έγραψε τόσο την Αποκάλυψη όσο και το 4ο Ευαγγέλιο, στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης της Αγίας Άννας. Το 1088, ο Ιωάννης Χριστόδουλος, ο Ευλογημένος, ένας ηγούμενος και στρατιώτης προερχόμενος από τη Βιθυνία, έλαβε άδεια από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό, να ιδρύσει ένα μοναστήρι στο νησί αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη. Κατά τη δεκαετία του 1960, ο βουκολικός αυτός προορισμός καλωσόρισε πολλά απ' τα ‘παιδιά των λουλουδιών’, που έρχονταν εδώ για τις φυσικές ομορφιές και την πνευματική ενέργεια του νησιού.

Αξιοθέατα

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Εκεί όπου ο Άγιος Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού.

Στα μισά του δρόμου προς την κορυφή του βουνού από το λιμάνι, τη Σκάλα, προς τη Χώρα, βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, τρεις ρωγμές (σύμβολο της Αγίας Τριάδας) εμφανίστηκαν σ’ ένα τοιχίο μέσα στο σπήλαιο, ο Άγιος Ιωάννης άκουσε μια φωνή που του παρείχε μια σειρά από οράματα για το μέλλον (αποκαλύψεις) και εμφανίστηκαν σ’ αυτόν ζωντανές εικόνες για την πορεία της Εκκλησίας, για το πώς θα επεκτεινόταν, θα μαχόταν ενάντια στις δεισιδαίμονες δυνάμεις του σκότους και της κολάσεως και τελικά θα υπερίσχυε και θα στεφόταν με νίκη πάνω σ’ αυτές. Η φωνή έδωσε εντολή στον Άγιο να καταγράψει αυτά τα οράματα. Ο Άγιος Ιωάννης υπαγόρευσε τις αποκαλύψεις σ’ έναν απ’ τους μαθητές του, τον Πρόχορο και τα γραπτά αυτά έγιναν το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ιερό σπήλαιο, ο Άγιος Ιωάννης συνέταξε το Τέταρτο Ευαγγέλιο. Η είσοδος στο σπήλαιο έχει ένα μωσαϊκό, όπου απεικονίζονται τα οράματα του Αγίου. Μέσα στο σπήλαιο, στο σημείο όπου ο Άγιος κοιμόταν τη νύχτα υπάρχει κιγκλίδωμα και το σημείο όπου ήταν η επί κλίνης κεφαλή του σκιαγραφείται με σφυρηλατημένο ασήμι.

Το Σμιλεμένο Χωριό της Χώρας στη Βουνοκορφή

Πιο πάνω στο βουνό, η ανέγγιχτη Χώρα δεσπόζει επάνω από το λιμάνι, τη Σκάλα. Είναι γεμάτη από παραδοσιακά άσπρα σπίτια και περιστοιχίζει τους εξωτερικούς τοίχους στο κάτω μέρος του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ένα χωριό αρχιτεκτονικά ομοιογενές, με χαλικόστρωτα δρομάκια και σοκάκια, η Χώρα έχει μια σειρά από επαύλεις που χτίστηκαν από ευκατάστατους πλοιοκτήτες κατά το 17ο και 18ο αιώνα. Καθώς θα ανηφορίζετε προς το Μοναστήρι, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε μια αυθεντική γεύση αυτού του μοναδικού Δωδεκανησιακού χωριού περνώντας μέσα από κάποια απ’ τα πιο ήσυχα σοκάκια του.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη

Χρονολογείται από το 1088

Το οχυρωμένο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, που σήμερα περιστοιχίζεται από την επέκταση του χωριού, διαθέτει τείχη που υψώνονται πάνω απ’ τα 15 μέτρα και έχει χτιστεί με γκρίζα γρανιτένια πέτρα απ’ το νησί. Το 1088 ο ηγούμενος Χριστόδουλος ζήτησε άδεια από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό να του παραχωρήσει ολόκληρο το νησί της Πάτμου, ώστε να μπορέσει να ιδρύσει ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη. Ακόμα και αφού ο ‘Ευλογημένος’ έφυγε από την Πάτμο γιατί τον απήγαγαν πειρατές, οι μοναχοί συνέχισαν την κατασκευή του μοναστηριού το οποίο, μετά από μερικούς αιώνες, έγινε ένα σημαντικό πολιτιστικό, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο. Μέσα στο λαβύρινθο των παρεκκλησιών και των αυλών του, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη διαθέτει μεσαιωνικές εικονογραφίες της Κρητικής σχολής και το Παρεκκλήσι της Θεοτόκου (Παρθένου Μαρίας), στο οποίο οι πανέμορφες τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 12ο αιώνα. Το κεντρικό παρεκκλήσι του Μοναστηριού χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Υπάρχει επίσης και μουσείο μέσα στο χώρο του Μοναστηριού, με εικόνες, αργυρά και χρυσά θρησκευτικά αντικείμενα, ιερά λείψανα και κεντημένα ενδύματα ανεκτίμητης αξίας τα οποία εκτίθενται.

Εκδρομές

Επωφεληθείτε πλήρως από το ταξίδι σας επιλέγοντας μια από τις ειδικές εκδρομές μας

Εκδρομή

Πάτμος

Εκδρομή στην ύπαιθρο της Πάτμου, μαζί με τη Χώρα και το Σπήλαιο

Η πανοραμική εκδρομή μας ξεκινά από το λιμάνι της Σκάλας και συνεχίζεται προς το κέντρο του νησιού με προορισμό την κύρια πόλη, τη Χώρα.

Εκδρομή

Πάτμος

Προσκυνηματική Επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1088 από τον ηγούμενο Χριστόδουλο. Μέσα απ’ τα γραφικά δρομάκια μπορείτε να ανηφορίσετε προς το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Δεσπόζει στην κορυφή του βουνού πάνω από τη Χώρα. Μοιάζει με Βυζαντινό κάστρο διότι είχε χτιστεί για να λειτουργεί ως φρούριο. Η παρουσία του είναι πραγματικά επιβλητική.

Choose your country

North America

South America

Asia Pacific